Су- джок

Все повече методи и лечебни процедури навлизат от източната медицина в „западния свят”. Един от тези т. нар. алтернативни методи представлява и су джок масажът, който се смята за едно от големите открития на ХХ век.

Методът е създаден по идея на корейски професор, който се базира на древни медицински практики и познания.


Името на масажа произлиза от думите су – в превод длан или ръка и джок – стъпало или крак. Дланите и стъпалата са богати на рефлексогенни точки или зони.

По тях се концентрират нервни окончания, които са свързани с нервни влакна, достигащи до различни органи в тялото. Смята се, че през тялото преминават енергийни меридиани, които започват и свършват в тези точки, разполагащи се по дланите и ходилата.


Характерно за масажа е, че при усвояване на методиката упражненията могат да се практикуват от всеки човек, дори той да няма медицинско образование или да е преминал специализирани курсове. Дори в някои детски градини в Русия този вид масаж на рефлексогенни зони се практикува.


Упражненията могат да се правят навсякъде – дори и вкъщи, отпуснати на креслото или дивана, както и на опашката, докато чакаме. Важно е да се знае, че дори и неправилно да се изпълняват упражненията те няма да навредят, а просто няма да доведат до желания ефект – няма противопоказания за изпълнението им.


Методите са лесно усвоими и могат да се прилагат ежедневно.


Смята се, че при възникване на патологичен процес в някой орган – импулсите, които преминават по свързващия ги меридиан с точки по дланите или ходилата се заключват. 

При натиск в рефлексогенните точки се усеща болка. Но прилагането на масажните движения в съответните точки стимулира възстановителния процес в съответния орган.


Наличието на по-болезнени зони по дланите или ходилата, дори и при лек натиск, помага за по-лесното откриване на търсените точки.


Някои практикуващи метода су джок си служат не само с натиска на върха на пръстите, но също и със семена (например грахови зърна), по-специални камъни, мъниста и други.

Един от начините за установяване наличието на резултати е постепенно намаляване на болката при приложението на сходен по сила натиск в съответните точки, които отговарят за увредения орган.


Най-общо разделянето на зоните може да бъде схематизирано по следния начин – точките по палеца отговарят за областта на шията и главата.

Тези по показалеца и малкия пръст (кутрето) отговарят за горните крайници, а по средния и безименния пръст – за долните крайници. По дланта и основата на ходилото се разполагат точки, които отговарят за различни вътрешни органи.


Този алтернативен лечебен метод по типа на акупресурата може да бъде полезен при различни хронични състояния и заболявания – главоболие – по мигренозен тип, язва или гастрит, някои заболявания на дихателната система – бронхит или астма, при световъртеж и дори паник-атаки.


Примери са масажирането на първата фаланга на малкия пръст с цел намаляване желанието за тютюнопушене и отказ. Друг пример е разтъркването на молив или химикал между повърхностите на двете длани, което води до стимулиране на различни точки, съответно органи и действа ободряващо.

Източник: ТУК

Комплект за Су-джок масаж

Су-джок – най-модерната интерпретация на акупунктурата. Според каноните на Източната медицина в ръцете, стъпалата и пръстите са точките , които съответстват на вътрешните органи.

Стимулирането на тези точки ви позволява да се справите с много заболявания.

Стимулиране на всички вътрешни органи.
Масажирайте ръцете, краката и пръстите замествате масаж на цялото тяло като подобрявате тонуса, производителността и потенциала. Има общ превантивен ефект.

Топките за масаж имат двойно въздействие върху активните точки. Механично (поради натискането на иглите на топката) и магнитен (поради влиянието на магнита).

Топките (голямата и малката) се използват за масаж на гърба. Гръбначния стълб, меките тъкани на ръцете и краката, масажират активните точки и активират енергийните меридиани.

Материал:

Топки: пластмаса, магнит. Пръстен: неръждаема стомана.

Начин на употреба

Голяма магнитна топка: Седнете на стол и преобръщайте топката с краката си за 10-15 минути. на ден.

Малка магнитна топка: Вземете удобна позиция и търкаляйте топката в ръцете си, за стимулиране на цялата повърхност на дланта или отделни точки.

Масажен пръстен: поставя се върху пръстите на ръцете и краката. Поставете пръстена на ръката си и масажирайте по целият пръст.


Ако статията ви беше полезна,споделете с приятели!Абонирайте се за новини!

КАТАЛОГ И ПОРЪЧКА

Авторски публикации 243

Хей,хареса ли ти това?Напиши две - три думички за нас!

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
%d bloggers like this: